Het Andreaskruis is een populair SM-meubel in de BDSM-scene dat absolute fixatie en bondage mogelijk maakt voor een grote verscheidenheid aan spelletjes.
Wij laten u zien waarom het Andreaskruis zo populair is, welke voordelen deze houding voor de actieve partij heeft en hoe gevarieerd en plezierig u het Andreaskruis kunt gebruiken.
Het Andreaskruis door de eeuwen heen
Het Andreaskruis dankt zijn naam aan de heilige Andreas die, volgens de legende, aan een dergelijk kruis werd gekruisigd. Het rechtopstaande Andreaskruis komt men in het dagelijks leven nog steeds tegen als waarschuwingssignaal, bijvoorbeeld bij spoorwegovergangen.
Maar vanwege zijn vorm en de vele praktische mogelijkheden was het kruis jarenlang zeer in de mode op het gebied van foltering, voordat een afgezwakte vorm ervan zijn weg vond naar de moderne BDSM.
De voordelen van het Andreaskruis in bondage en bondagespelletjes
Allereerst biedt het Andreaskruis u het voordeel dat u de passieve partner absoluut veilig kunt vastbinden. De armen en benen zijn op zodanige wijze aan het Andreaskruis bevestigd dat de passieve partner geen kans heeft zich te bevrijden en er geen hefboomeffecten zijn die hem bij zijn poging zouden kunnen ondersteunen.
Bovendien zijn de armen niet aan elkaar gebonden maar op een afstand van elkaar, wat de aantrekkingskracht voor de spelers nog vergroot. Moderne Andreaskruisen hebben gewoonlijk verschillende oogjes en haakjes om een grote verscheidenheid aan boeien mogelijk te maken.
Onder meer manchetten voor de polsen en de enkels zijn populair, omdat die zo heel gemakkelijk kunnen worden bevestigd.
De seksuele voordelen van het Andreaskruis
Wanneer je vastgebonden bent aan het Andreaskruis, zul je snel beseffen dat je in deze positie volledig bent overgeleverd aan je partner. Zowel het hoofd als het gehele bovenlichaam zijn vrij toegankelijk voor het actieve deel en kunnen gestimuleerd of gestraft worden.
De situatie is vergelijkbaar met de onderbuik. De benen, die door de boeien gespreid zijn, kunnen niet worden gesloten, zodat elke manipulatie van de buik mogelijk is.
Variaties op het Andreaskruis
Veel gebruikers binden hun passieve partners ook op de verkeerde manier aan het Andreaskruis vast, zodat ze met hun gezicht naar het kruis staan. Dit maakt niet alleen uitgebreide spanking of afstraffing van de hele rug mogelijk, maar opent ook de weg voor anaal spel.
Door het gebruik van afstandhouders of schragen kan de gebonden persoon op het Andreaskruis dus gedwongen worden een bepaalde houding aan te nemen en zo nog ontvankelijker te zijn.
Het plezier van onderwerping
Voor de gebruiker wordt het Andreaskruis vooral gekenmerkt door de volledige gebondenheid en de daaruit voortvloeiende onbeweeglijkheid. De passieve partner is volledig overgeleverd aan het actieve deel en kan zich nauwelijks bewegen.
Een soortgelijke vorm van vastbinding is echter ook mogelijk met andere BDSM-meubelen, zoals de strafschraag .
Ook hier kan de passieve partner volledig gefixeerd worden en zo voorbereid worden op de meest uiteenlopende spelletjes en straffen.